Et lite stykke sjøfartshistorie i hjemmet

Tips til deg som skal kjøpe din første båt

For mange er det å eie sin egen båt en fjern drøm, men det er langt i fra umulig. Når man først skal kjøpe sin egen båt er det greit å ha en god formening om hva slags båt man ønsker seg og hvorfor. I denne artikkelen har vi samlet et par tips til deg som er på utkikk etter din første båt.

For å ha et godt utgangspunkt anbefaler vi at man starter med å finne svar på følgende spørsmål:

  • Hvor skal båten brukes og har vi tilgang på båtplass?
  • Hvem skal bruke båten, skal barna få lov til å kjøre?
  • Hva slags båt vil jeg ha? Snekke? Skjærgårdsjeep?
  • Hvor stor båt trenger du egentlig?
  • Hva er budsjettet?

Når du har svart på disse spørsmålene har du en bedre formening om hva slags båt som passer for deg. Deretter kan man gå dypere inn på de enkelte valgene som modell, motor, produsent, utstyr også videre. Enkelte ting er det spesielt viktig å huske på når det gjelder moderne båter, blant annet at båten er CE-merket. Det innebærer at båten følger kravene for sikkerhet, helse og miljø fastsatt av EU. Dersom du vurderer å importere en båt fra land utenfor EU bør du forsikre deg om at den oppfyller kravene for CE-merking.

Dersom du har budsjettet tillater det og du finner noe du liker anbefaler vi at du ser på norske båtprodusenter. Selv om det har blitt færre de siste årene finnes det flere produsenter som lager fritidsbåter i Norge, blant annet Askeladden, Nordkapp, Buster eller Hydrolift. Norske båter har ofte en høyere pris, men du kan være trygg på at de følger de nyeste standardene innen sikkerhet og teknologi. En norsk båt har også en høyere verdi på bruktmarkedet, samt at de er lettere å selge. Dette er fordi de har et bedre rykte for å levere kvalitet og driftssikkerhet enn andre ukjente båtprodusenter.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *