Trebåtkultur i Norge

Redningsskøyta Colin Archer

Et monument for norsk sjøfartshistorie

Redningsskøyta RS “Colin Archer” også kjent som RS1 er en norskbygget trebåt med lang historie langs norskekysten. Skuta er den første skuta i en rekke redningsskøyter og oppkalt etter skipsbyggeren Colin Archer som utviklet denne modellen. Totalt ble det bygget 37 redningsskøyter basert på Archers konstruksjon.

Archer ble valgt som konstruktør for disse skipene på grunnlag av en konkurranse redningsselskapet avholdt i 1892 med formål om å få en ny klasse med redningsskøyter med en mer modernisert form som skulle takle de tøffe forholdene på norskekysten bedre. Problemet oppsto da kun to av de syv innsendte forslagene hadde et modernisert skrog. Resultatet ble derfor at Archers mal ble valgt fremfor de innsendte bidragene i konkurransen.

En livredder blant oss

Colin Archer var en av mange trebåter som har vært i aktiv tjeneste for Redningsselskapet. Helt frem til 1953 ble det bygget nye redningsskøyter i tre, men etterhvert har tre måtte vike for mer moderne materialer da båtene har blitt raskere og tre derfor ikke er det beste materialet. “Colin Archer”-klassen viste seg å være utrolig gode i dårlig vær og var på mange måter en ny era for redningsselskapet som den dag i dag utfører den samme samfunnstjenesten de har gjort i mer enn 125 år. Båten ble konstruert i 1893 og var i aktiv tjeneste langs norskekysten i 40 år hvor den ble brukt til å redde 237 personer fra havets nådeløse skjebne. I løpet av årene i aktiv tjeneste reddet båten 67 fartøy fra totalforlis og deltok i mer enn 1500 redningsoppdrag.

Heldigvis har denne flotte redningsskøyta blitt tatt godt vare på og er i dag på riksantikvarens liste over verneverdige fartøy. Fra tid til annen kan du se den på båtarrangementer rundt i landet enten på en av de mange trebåtfestivalene eller for eksempel Tall Ships Race i Bergen – den er litt av et skue!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *