There are no breaking news at the moment

Det er fortsatt noe tid igjen av sesongen for vinterseilaser, så hvis du ikke har hatt anledning ennå er det dags å komme seg ut. Gode klær er viktig og kan være forskjellen mellom en vellykket og mislykket seilas, men hva er egentlig best å ha når man er en dag på sjøen om vinteren?

I grunn og bunn er tenkemåten når det gjelder klær for sjøen det samme som når man er på fjellet. Været kan skifte raskt, og da vil det til å være forberedt.

Trelagsprinsippet er lurt å bruke på sjøen; undertøy, mellomlag og yttertøy. Laget nærmest kroppen, undertøyet, skal gi varme men også transportere bort fukt. Her er ull et uslåelig material da det gir varme fortsatt selv om det er vått, noe for eksempel bomull ikke gjør. Noe som kommer sterkt på markedet er såkalte superundertøy, men de er av syntetisk materiale og holder ikke varmen. De er gode på å transportere bort svette ved høyt aktivitetsnivå, men du vil bli kald mye fortere med disse enn med ull. Ull holder deg varm!

Som mellomlag er det flere muligheter. Det viktigste med dette laget er at det holder deg varm (svetten er borte allerede ved ull-laget), og her kan man enten velge mellom å ha et tykt lag eller flere tynne. De fleste foretrekker flere tynnere lag foran et tykt, da luften mellom plaggene hjelper til å isolere. Her går det fint å ha tynn syntetisk fleece (kjekt da det holder lenge og har lav vekt) nærmest ullundertøyet, en litt tykkere fleece utenpå og en god klassisk tykk ullgenser ytterst.

Noe som kanskje ikke finnes i alle tusen hjem men uansett er kjekt å ha er en fleece-overall. Det finnes flere varianter på markedet, og det kan være en god investering, da det reduserer risikoen for at kulda kommer inn mellom bukser og jakke.

Laget aller ytterst skal nødvendigvis ikke varme noe særlig, men heller beskytte fra elementer utenfra, vær og vind. De beste ytterklærne for seiling er de som ikke er foret, da de er tynne og fleksible og bidrar til god bevegelighet, og det kan være vært å legge litt penger på det – de vil holde i mange år fremover.