There are no breaking news at the moment

Med et par innledende hint som jasmin, basmati, langkornet og grøt så begynner det kanskje å demre. Spises med skje, gaffel, hendene og pinner. Hele 11 % av kloden er dekket av – nei ikke hav, det er ca. 71 % – men elleve prosent av den samme kloden er dekket av, nettopp rismarker… det er ganske mye. Det dyrkes ris på alle kontinenter unntatt Antarktis, lite som dyrkes på den kanten, men Asia er selvfølgelig den største produsenten, og forbrukeren av ris.

Foruten mat i utallige varianter brukes ris til så mangt, hvor skulle vi ha gjemt mandelen hvis det ikke var for risgrøten. På listen over bruksområder finner vi blant annet papir, typisk sigarettpapir, litt sterkere saker som japansk sake og andre varianter av samme sorten, og ikke minst øl. Er du på båttur langs kysten og legger ut fra Molde på tur nordover mot Hustadvika, passerer du det gamle handelstedet og fiskeværet Bud, den amerikanske lyse øl-varianten med samme kallenavn er hovedsakelig laget av… ris.

Selv i Norge har vi et økende forbruk av ris, mange typer å velge mellom, det er heldigvis ikke bare parboiled og grøtris i hyllene lenger. Når risen skal tilberedes finnes flere løsninger. I «gamle dager» var et noe nedlatende begrep i bilverdenen, på båtfronten har ikke riskokeren samme klang, men for de som har anledning, så er jo innretningen praktisk å ha plassert i byssa om bord, risen fiks ferdig til dagens sushi. Har du liten plass om bord, kan du selvfølgelig koke risen på gammelmåten eller hive et par boil-in-bag i gryta. Blir aldri jasminrisen skikkelig, bare noe kliss, her skal du få et greit tips å ta med på båtturen.

I dette tilfellet vokste skribenten delvis opp i Thailand, med foreldre som jobbet der, selv om det begynner å bli noen tiår siden husker jeg fremdeles tipset jeg fikk om riskoking som tenåring, passer uansett mengde. Risen må skylles og vaskes 3 ganger i kaldt vann for å fjerne stivelsen som ligger som støv blant riskornene. Deretter fyller du nok vann til å dekke fingrene, må nødvendigvis legge hånden ned over risen i kjelen, litt salt, kok opp, skru ned varmen, lett på lokket og la det koke til risen akkurat setter seg i bunnen. Husk at ris ikke bør stå i kjelen til dagen etter, gjærer fort (gir liten «effekt», bare dårlig mage), husker riktignok at vi som tenåringer syklet jevnlig innom en landsens kiosk langs veien som solgte «kao lau», det var gjæret ris i bananblader, interessant den gangen. God tur på fjorden med ris og en kompakt riskoker i provianten.