
Om sommeren er det mange som ferdes i båt langs hele den langstrakte norskekysten. Blant koselige lune viker på Sørlandet, fascinerende fjorder og fjell fra Ryfylke i sør, langs hele Vestlandskysten og hele veien nordover til mektige Nord-Norge. I Oslofjorden og mange andre steder går trafikken med fritidsbåter tett – overalt finner du alle varianter av hurtiggående motorbåter i tillegg til seilbåter, vannscootere, saktegående trebåter og kajakker. Båtførerprøven er obligatorisk, men det er ikke alle som har like mye erfaring med å ferdes på sjøen selv om den mest grunnleggende teorien er på plass. Det er plass til alle, men ingen bør føle seg usikker og utrygg selv om man ikke befinner seg i den største farkosten på fjorden. Sjøveisreglene gjelder for alle, men husk at større nyttetrafikk ikke har de samme unnamanøvreringsegenskapene som mindre fritidsfartøyer. Større båter må som regel følge en fast led, både på grunn av dypgående og regelverk – vis hensyn – står du på broen på en større båt mister du av synet alt som beveger seg 100-200 m foran baugen og stoppedistansen til store fartøyer kan være mange hundre meter, hold god avstand og passer aktenfor. Foruten sjøveisreglene bør aktsomhet og hensyn til andre, være noe av det viktigste å forholde seg til når man ferdes på sjøen – det er ikke prislappen på båten som bestemmer forkjørsretten.
Til tross for alle forhåndsregler skjer det likevel ulykker. De aller fleste har mobilen med seg i dag, har du ikke en vanntett telefon når du er i båt, kajakk, vannscooter eller lignende, sørg for at den oppbevares i en vanntett beholder – som flyter! Numrene til nødetatene bør være lagret i kontaktlisten, det samme bør gjerne numrene til Hovedredningssentralen i Sør og Nord, nødnummeret til Redningsselskapet og også Kystvakten være. Det er etter hvert mange gode tekniske løsninger som bidrar til å forbedre sikkerheten til sjøs: Større båter har kanskje installert en maritim VHF – vær fortrolig med bruken – og transpondersystemet AIS kan kjøpes helt ned i små bærbare varianter for noen tusenlapper. Befinner du deg i kajakk om tåka skulle komme overraskende er sannsynligheten stor for at du blir usynlig for mye annen trafikk, har du en AIS i lomma vil du i det minste være synlig for større trafikk – og alle andre med AIS-mottaker om bord. Ta sikkerheten på alvor når båtsesongen starter opp igjen!
(Telefonnumre: Politi 112, ambulanse 113, brann 110, HRS Nord-Norge 75 55 90 00, HRS Sør-Norge: 51 51 70 00, Redningsselskapet nød sjø 120 – assistanse 91 50 20 16, Kystvaktsentralen 07611)